Chameneí: Západ dotlačil Ukrajincov do vojny v záujme zbrojárov

13.07.2023 Celý región

Teherán 12. júla (TASR) - Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí v stredu vyhlásil, že západné štáty dotlačili obyvateľov Ukrajiny do vojny, aby im mohli predávať zbrane a plniť tak vrecká americkým zbrojárskym spoločnostiam. Ajatolláh to tvrdil počas stredajšieho stretnutia s vysokopostavenými duchovnými a študentami náboženských seminárov, píše agentúra AFP.

Chameneí je faktickou hlavou štátu, ktorý podľa západných spojencov dodáva Rusku samovražedné bojové drony, masívne nasadzované pri útokoch na ukrajinskú civilnú infraštruktúru.

Západ sa mal podľa Chameneího riadiť "dravými a koloniálnymi motívmi, aby donútil Ukrajincov bojovať a zabíjať, aby tak slúžili záujmom západných spoločností vyrábajúcich a predávajúcich zbrane," uviedol vo svojom príhovore Chameneí.

Spojené štáty uvádzajú, že Irán okrem hromadných dodávok bojových dronov pomáha Moskve aj pri budovaní továrne na ich výrobu.

Irán však takúto vojenskú spoluprácu s Ruskom dlhodobo popiera a oficiálne tvrdí, že vo vojne na Ukrajine nepodporuje žiadnu z bojujúcich strán.

Na Moskvu aj Teherán sú uvalené medzinárodné sankcie, ktoré obmedzujú ich obchodné aktivity. V dôsledku toho Rusko a Irán upevňujú vzájomnú spoluprácu v kľúčových oblastiach, aby pomohli svojim ekonomikám.
 

Vyberte región